Vad är skillnaden mellan ADHD och ADD?

Kan man medicinera mot ADD? Ställs diagnosen förfarande? Hur yttrar sig ADD? Vi på Modigo och ADHD Care får många frågor om ADD – Attention Deficit Disorder. Här reder vi ut de vanligaste frågetecknen tillsammans med leg psykolog och verksamhetschef Caroline Byström.

Vad är ADD?
– ADD är en form av ADHD. Personer med ADD-diagnos har i huvudsak svårigheter att reglera uppmärksamhet och fokus. Ibland stöter jag på missuppfattningen att alla med ADHD är överaktiva och har massor av energi. Det stämmer inte. ADHD kan se ut på många olika sätt och ADD är en form.

Hur utreds ADD?
– Eftersom ADD är en variant av ADHD utreds det på precis samma sätt. Under en ADHD-utredning tittar psykolog och läkare på om patienten uppfyller diagnoskriterierna inom två kärnområden: ouppmärksamhet och hyperaktivitet/impulsivitet. Har patienten i huvudsak svårigheter inom området ouppmärksamhet är det ADD.

– Notera att jag säger ”i huvudsak”. Inte sällan har patienten nämligen en del svårigheter även inom området hyperaktivitet/impulsivitet, dock inte så pass mycket att man når upp till diagnoskriterierna.

Hur visar sig ADD i vardagen?
– Typiskt sett handlar det om svårigheter att koncentrera sig, särskilt på sådant man tycker är tråkigt. Man kan ha svårt att lyssna, problem att komma igång, behålla fokus och slutföra uppgifter. Ofta är det en utmaning med planering. Till exempel kanske man bara sätter igång med en aktivitet utan att ha läst instruktionerna först.

– Det är också vanligt med slarvfel, att glömma saker och ha svårigheter att passa tider. Många är lättdistraherade för ljus och ljud, men även för egna tankar som dyker upp i huvudet.

Ställs ADD som diagnos idag?
– Både ja och nej. Idag pratar man oftast om diagnosen ”ADHD huvudsakligen ouppmärksam form” eftersom det är så funktionsnedsättningen kallas i den aktuella manual som vi psykologer och läkare följer när vi utreder. Tanken är att det ska bli tydligare ADHD är en och samma diagnos, även om den kan yttra sig på många olika sätt.

– För att krångla till det ytterligare kodas fortfarande ”ADHD huvudsakligen ouppmärksam form” ibland som ADD, så patienter kan få diagnosen även idag. Det viktiga att veta är att ADD är samma sak som ”ADHD huvudsakligen ouppmärksam form” och alltså en variant av ADHD.

När brukar ADD upptäckas?
– Det beror på hur allvarliga symtom är. Generellt är det vanligt att det dröjer längre innan man får en utredning och diagnos vid ADD än vid ADHD med hyperaktivitet eftersom svårigheterna ofta är mindre synliga för omgivningen.

Hur behandlas ADD?
ADD är ADHD och behandlas på samma sätt. Första åtgärden är att personen med ADD och människor omkring henne får kunskap om diagnosen. Då kan man anpassa miljö och krav och förbättra förutsättningarna i vardagen.

– ADD kan också behandlas med läkemedel för bättre fokus. En tredje behandlingsform är KBT. Då träffar personen med ADD en psykolog och jobbar med att förändra sådant som inte fungerar. Har man exempelvis problem med planering och igångsättning kan det handla om att lära sig strukturera vardagen med hjälp av alarm och kalender.

FAKTA Tre varianter av ADHD

 • ADHD kombinerad form.
  Individen har stora svårigheter inom ADHD:s båda kärnområden: ouppmärksamhet och hyperaktivitet/impulsivitet.
 • ADHD huvudsakligen ouppmärksam form.
  Individen har främst problem inom området ouppmärksamhet/fokus. Kallas också ADD.
 • ADHD huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form.
  Individen har framför allt svårt att hantera impulser och är överaktiv.
 • Vill du komma igång med läkemedelsbehandling?

  Läs mer om hur ADHD Care arbetar med medicinsk behandling här:

  Medicinsk behandling barn

  Medicinsk behandling vuxna

Granskad av

Caroline, leg psykolog och verksamhetschef Modigo

Caroline är legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi. Hon är verksamhetschef på Modigo sedan 2018.

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar