Så får Liam medicinsk hjälp för sin ADHD

Sara är mamma till Liam, 10 år, som nyligen påbörjat en medicinsk behandling hos oss på ADHD Care. I den här artikeln berättar Sara om varför hon sökte till systerföretaget Modigo och hur utredningen och behandlingen gick till.
Som förälder till ett barn som inte alltid fungerar blir man väldigt sårbar. Därför har det varit otroligt värdefullt att få ett så professionellt bemötande som vi fick när vi kom till Modigo för utredning.

Jag och min man har ända sedan Liam var liten tänkt att han kanske har en diagnos. Han har haft svårt med koncentrationen, tappar lätt fokus och blir ofta frustrerad och arg på sig själv.

Hemma fungerar det mesta bra eftersom vi känner honom väl och vet hur vi ska agera i olika situationer. Vi har anpassat livet efter Liams behov och gett honom vad han behöver såsom tydliga gränser och dagliga rutiner.

I skolan har det varit svårare. Liam är inte flexibel som andra barn kan vara. Det har framförallt varit svårt för honom när det kommer till lekar. Han hamnar lätt i konflikt med andra barn vilket gör att han blir bortvald av klasskamraterna. Det blir ett sorts utanförskap.

Skolan har gjort många anpassningar för att han ska kunna fungera, men den sista pusselbiten går inte att anpassa bort.

När han gick i tredje klass bestämde vi oss för att göra en utredning. Jag hade hört talas om Modigo av andra föräldrar och det var bara positiva omdömen.

Vi har hela tiden varit öppna med Liam och pratat om hans svårigheter men också hans styrkor. Det är så viktigt att tala med barnen om att alla människor är olika och behöver olika stöttning. Vi har berättat för honom att det han beskriver som stress i kroppen kan han få hjälp med via medicin.

Liam har hela tiden varit positiv och öppen för att få hjälp vilket såklart har underlättat processen. Vi fick först träffa en läkare hos Modigo som pratade med oss och Liam. Därefter hade vi föräldrar ett enskilt samtal med en psykolog som ställde frågor om situationen både hemma och i skolan.

Efter det fick även Liam träffa en psykolog där han gjorde olika tester för att se vilken nivå han ligger på jämfört med andra barn. Han kom ut från samtalet supernöjd och tyckte att han klarat alla tester jättebra. Fast egentligen låg han under genomsnittet på allt.

Kort därefter hörde psykologen av sig för återgivning. Då fick vi veta att Liam har medelsvår ADHD.

Nu har han påbörjat sin medicinering. Det har bara gått en vecka och vi har tid för samtal med läkare om några dagar igen för att justera dosen.

Läkarbesöken sker digitalt och vi tycker det fungerar väldigt bra. Det är dessutom smidigare än att behöva åka in till stan varje gång vi behöver prata med hans läkare.

Alla som vi har varit i kontakt med på Modigo har bemött oss med stor respekt och kunskap. Deras bemötande har skapat en trygghet hos oss föräldrar, och även hos Liam, och vi ångrar inte en sekund att vi vände oss till dem.

Läs mer

Utredning för barn

Medicinsk behandling för barn

Dela

Känner du igen dig?

Dela gärna med dig av dina erfarenheter till andra. Det kan kanske kännas skönt att dela med sig samtidigt som man hjälper andra i samma situation. Alla kommentarer och historier publiceras anonymt.

Tillbaka till alla stories