7 tips för dig som är förälder till barn med ADHD

Att vara förälder till ett barn med ADHD/ADD kan vara en utmanande uppgift. Men med konstruktiva strategier och förhållningssätt kan tillvaron bli mer hanterbar. Här är sju användbara tips för dig.

  1. En god relation är grunden. Gör allt du kan för att odla din och barnets relation – engagera dig i barnet, lyssna, var närvarande och ta vara på alla goda stunder. På så sätt skapar du en trygg bas och relationen håller bättre för påfrestningar. Till exempel ökar dina förutsättningar att nå fram när du behöver ta upp sådant som barnet lätt kan uppfatta som kritik eller tjat.
  2. Acceptera att ditt barn har svårigheter. ADHD är en funktionsnedsättning och det innebär att du behöver stötta ditt barn på ett annat sätt än föräldrar till barn som inte har ADHD. Det innebär ofta mer arbete och är inget du valt eller kanske skulle vilja, likväl något du behöver acceptera. Först då kan du hantera svårigheterna som kommer med ADHD på ett konstruktivt sätt.
  3. Lägg ribban lagom högt. Att ställa orimliga krav bäddar för konflikt och besvikelser. Skapa i stället förutsättningar för barnet att klara av sina uppgifter. Kanske sköter jämnåriga kompisar sina läxor själv medan din tonåring behöver en vuxen som sitter bredvid för att läxorna ska bli gjorda. Du vinner mycket på att acceptera det och låta barnet känna att hen lyckas.
  4. Bekräfta och uppmuntra bra beteenden. Alla barn vill ha föräldrarnas positiva uppmärksamhet. När du berömmer och belönar konstruktiva beteenden så förstärks de och barnet kommer ofta att agera på samma sätt igen.  Undvik så långt det är möjligt att kritisera – det genererar sällan någon bestående förändring och riskerar dessutom att bli bränsle för konflikt.
  5. Ordna struktur i vardagen. För barn med ADHD är det avgörande att ha en tydlig struktur i vardagen för att skapa förutsägbarhet och minska stress och oro. Dessutom förebygger det många konflikter. Gör gärna ett tydligt schema över barnets dagar med måltider, läxor, aktiviteter, läggning och annat som är viktigt i er familj.
  6. Hjälp barnet med läxläsningen. Dagens skola ställer stora krav på planering och många gånger är dessa krav orealistiska för barn med ADHD. Samarbeta med skolan och kommunicera kring planeringen. Sannolikt behöver du dagligen påminna ditt barn om att börja med läxorna och kanske även sitta med under hela läxläsningen för att hjälpa barnet styra eller reglera sin uppmärksamhet. Kom ihåg att bekräfta så ofta det går och bygg gärna in belöningar – till exempel ”först matten, sedan Xbox”.
  7. Hjälp barnet med sömnen. Många barn med ADHD har sömnproblem och då är kvällsrutiner extra viktiga. Prova till exempel att äta kvällsmacka, prata om roliga saker och läsa tillsammans. Håll samma rutin varje kväll, var uthållig och konsekvent. När det gäller tonåringar kan tendensen att hyperfokusera och fastna i uppgifter göra att man glömmer bort att gå och lägga sig. En variant är att jobba med alarm och öka motivationen genom att förklara varför det är viktigt att sova. Här hittar du mer tips om ADHD och sömn.

Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt och att det kan ta tid att hitta de strategier som fungerar bäst för ditt barn. Det kan också vara bra att välja ut en eller två strategier i taget och jobba konsekvent med dem under en längre tid.

Sist men inte minst, var inte för hård mot dig själv. Det är naturligt att ibland bli arg, irriterad och känna att orken tryter. Ni gör så gott ni kan – både du och ditt barn.

Granskad av

Caroline, leg psykolog och verksamhetschef Modigo

Caroline är legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi. Hon är verksamhetschef på Modigo sedan 2018.

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar