”Många är otåliga och vill börja så fort som möjligt”

För att skapa en vardag med mer fokus och mindre rastlöshet är det vanligt att använda läkemedel vid ADHD/ADD. Vi ställde några vanliga frågor kring uppstart av medicinering till Ioannis Pantziaras, överläkare i psykiatri och medicinskt ledningsansvarig läkare på ADHD Care och Modigo.

Vilken är den vanligaste frågan ni läkare på ADHD Care får i det första samtalet med patient?
– ”När kan jag komma igång med behandlingen?” Många har väntat länge på att få prova medicinering, är otåliga och vill börja så snabbt som möjligt.

… och svaret?
– Så snart patienten bestämt sig för att anlita ADHD Care som vårdgivare kan vi sätta igång. Då får patienten instruktioner om provtagning och därefter – förutsatt att allt ser bra ut – tillgång till recept att hämta ut på apotek. Sedan börjas utprovningen av rätt läkemedel och dos för patienten i tät kontakt med sjuksköterska och läkare här på ADHD Care.

Vad är viktigt att tänka på när man börjar medicinera för ADHD?
– Att det behövs tid för utvärdering. De flesta upplever viss effekt på en gång, men vi behöver också titta på eventuella biverkningar som inte är övergående. Som patient är det bra att vara inställd på att det kan ta lite tid att hitta rätt läkemedel och dos. För en del fungerar första medicinen och då går det snabbt – processen kan ta tre–fyra veckor. Andra – cirka hälften – behöver byta läkemedel och då tar det längre tid.

– Det är också viktigt att fundera på vilka mål man har med behandlingen. Vilka konkreta symtom hoppas man på att medicinen ska hjälpa med? På det sättet skapas realistiska förväntningar och det blir även lättare att utvärdera om medicinen faktiskt hjälper.


Ioannis Pantziaras, överläkare i psykiatri och medicinskt ledningsansvarig läkare på ADHD Care och Modigo


Vanliga missförstånd du möter?

– Att något preparat är bättre än något annat. Det är väldigt individuellt vilken effekt man får.

– Det kan också vara så att man tror att medicinen kommer att lösa alla problem. Det är tyvärr oftast långt ifrån sanningen. Men medicinen kan bli ett väldigt bra stöd som får livet att fungera bättre. Den ger i många fall bättre förutsättningar till bättre psykiskt mående och mer fungerande strategier.

När tycker du man ska medicinera för ADHD och när bör man avstå?
– Jag tycker man kan medicinera när man har ADHD/ADD och ens strategier att fungera bra i vardagen inte hjälper tillräckligt för att dämpa symtomen.

– Det finns en del olika situationer och tillstånd som gör att medicinering för ADHD inte är lämplig, såsom vissa hjärtsjukdomar, sköldkörtelrubbningar, högt blodtryck, missbruk av alkohol eller droger, svår depression eller psykos och i de flesta fall graviditet. Läkaren gör alltid en individuell bedömning om det är lämpligt att inleda en behandling och även om denna behandling kan erbjudas på ett säkert sätt just hos oss på ADHD Care.

Tar ADHD Care inte emot alla patienter?
– Nej, vi är en digital klinik med fokus på läkemedelsbehandling vid ADHD/ADD och måste ibland säga nej, för att kunna säkerställa att vården vi erbjuder är säker och trygg för våra patienter. Har patienten behov av bredare hjälp behöver vi hänvisar vidare. Det gäller till exempel barn och ungdomar som utöver ADHD/ADD har diagnostiserad autism, intellektuell funktionsnedsättning, Tourettes syndrom eller trotssyndrom. Det gäller även vuxna med intellektuell funktionsnedsättning, svårare psykiatriska besvär eller missbruksproblematik. Vi tar inte heller emot barn som är yngre än cirka åtta år, eftersom det digitala formatet inte passar bra för dem.

Vad är det första man gör om man vill bli patient?
– Man börjar med att fylla i en kostnadsfri vårdansökan genom ett digitalt formulär som man hittar på via hemsida – antingen för sig själv eller för sitt barn. Ser vi inga hinder godkänner vi ansökan. Svar kommer inom tre arbetsdagar.

KOM IGÅNG

Behöver du mer information? Boka gratis informationssamtal hos sjuksköterska på ADHD Care

Eller fördjupa dig i vår artikel Fördelar & biverkningar av ADHD-medicin

Granskad av

Ioannis, överläkare i psykiatri

Ioannis är överläkare i psykiatri och medicinsk ledningsansvarig läkare på ADHD Care och Modigo.

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar